Ez a fehérje-szénhidrát-zsír koktél jelentős mennyiségű aminosavat, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A méhpempő pozitív hatással van az egész szervezetre Segít erősíteni az immunrendszert és normalizálni az anyagcserét. A mézkeverék bevitele normalizálja az ember teljes pszicho-érzelmi szféráját, ami lehetővé teszi a megnövekedett idegi ingerlékenység, depressziós rendellenességek és stressz csökkentését, valamint a mentális képességek javítását.
A méhpempő tökéletesen szabályozza a vérnyomást, ezért mind hipertónia, mind hipotónia esetén javallott. Jó eredményeket érhetünk el ennek a méhészeti terméknek a használatával a posztoperatív időszakban is, hiszen immunstimuláló, gyulladáscsökkentő és baktericid tulajdonságokkal rendelkezik.
A méhpempő képes fokozni a szövetek légzését, ami javítja és helyreállítja a sejtek működését a szervezetben. Külön előnye, hogy gyerekeknek is ideális. Napjainkban kozmetikai célokra szintén előszeretettel használják. A stimuláló és regeneráló aktivitása, valamint a magas tápláló képessége rövid idő alatt kisimítja a ráncokat és megfiatalítja a bőrsejteket. Tonizáló hatása táplálja és hidratálja a bőrt. Egyes kutatások javasolják a mézzel kevert méhpempő használatát 1 g méhpempő 100 g méz arányban.
A felnőtteknek elegendő naponta 10 g ilyen keveréket bevenni, a gyermekek pedig fele annyit. Ez természetesen több adagra is osztható. Célszerű a keveréket a nyelv alatt tartani és legfeljebb 20 °C hőmérsékleten tárolni. Nem fém, hanem fa vagy műanyag kanalat használva kell fogyasztani. 200 g (gyermekeknél 100 g) méhpempő keverék bevétele után, 2 hétig szünetet lehet tartani.